Online számla adatszolgáltatások​

Módosítva ekkor Mon, 07 Nov 2022 ekkor: 04:54 PM

A Kulcs-Üzlet program az összekapcsolást követően automatikusan elvégzi az adatszolgáltatás köteles számlák felküldését a NAV-hoz. Ezen bizonylatok státuszai lekérhetők a NAV/ÁNYK / Számla státusz lista menüpont alattA listában azok a bizonylatok fognak szerepelni, aminek az adatszolgáltatási kísérletét már megtette a program, itt 4 különböző adatszolgáltatási státusszal találkozhatunk:Folyamatban státusz esetén a bizonylat elküldésre került a NAV szerverére, viszont még nem érkezett visszajelzés a feldolgozottság állapotáról. Ilyenkor a program a NAV szervertől vár visszajelzést, amint ezt megkapja, akkor a lenti státuszok valamelyikét fogja megkapni a bizonylat. 

 
Sikeres adatszolgáltatás esetén a számla sikeresen felküldésre került a NAV-hoz, adattartalmában nem talált a NAV rendszere kifogásolni valót.

Hibás adatszolgáltatás esetén a számla sikeresen felküldésre került a NAV-hoz , viszont a NAV rendszere tartalmi hibát talált a bizonylatban. Ilyenkor az adatszolgáltatás sikeresnek minősül (feldolgozását tekintve a sikeres adatszolgáltatással egyezik meg), a NAV rendszere azonban vissza adja, hogy milyen tartalmi hibát talált a bizonylatban, amire a jövőben érdemes figyelni (pl.: minuszos végösszegű számla). Ez a visszaadott információ az Üzenet oszlopban fog megjelenni.


Sikertelen adatszolgáltatás esetén a bizonylatot vagy nem sikerült a programnak a NAV szervere felé továbbítani, vagy a NAV utasította vissza az adatszolgáltatási kísérletet.
Az első esetet okozhatja ideiglenes internet kimaradás vagy akár NAV oldali szerver túlterheltség is, ezekben az esetekben a program automatikusan addig próbálkozik a bizonylat újraküldésével, amíg nem sikerül az adatszolgáltatást végrehajtania. Amennyiben ilyen sikertelen adatszolgáltatási kísérlettel találkozunk, érdemes a http://www.vanenav.hu/ oldalon ellenőriznünk, hogy a NAV szerverek megfelelően üzemelnek-e éppen.
Abban az esetben, ha a NAV utasította vissza az adatszolgáltatási kísérletet, akkor az Üzenet oszlopban láthatjuk a NAV indoklását a visszautasításról (ezek jellemzően súlyos hibák esetén jelentkezhetnek csak, például az adott bizonylatsorszámon már egy másik számla adatszolgáltatását elvégeztük korábban).
Amennyiben egy számla nem található a Számla státusz listában vagy a Számlák listában egy zöld X található mellette az annyit jelent, hogy a számla a kiállítása pillanatában nem volt adatszolgáltatásra kötelezett, így nem történt meg az adatszolgáltatása. 

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani