Számlázó program összekapcsolása a NAV online számla rendszerrel​

Módosítva ekkor Mon, 07 Nov 2022 ekkor: 04:50 PM

TARTALOMJEGYZÉK


2018. július 1-jétől hatályos jogszabályi rendelet szerint adatszolgáltatási kötelezettség terheli az adóalanyt a legalább 100 ezer forint áthárított általános forgalmi adót tartalmazó, belföldi adózók közötti ügyleteiről kiállított számláiról. A rendelet továbbá magában foglalja azt is, hogy amennyiben a számlák számlázó programból kerülnek kiállításra, a programnak automatikusan el kell végeznie az adatszolgátlatást.
2020. július 1-jétől kötelezővé válik az adatszolgáltatás minden, belföldi adóalanyok közötti ügyletről kiállított számláról a NAV felé (ÁFA értékhatár eltörlésre kerül).
2021. január 1-től pedig bármilyen ügyletről kiállított számla adatszolgáltatása kötelezővé válik (nem csak a magyar adóalanyoknak kiállított bizonylatok lesznek adatszolgáltatás kötelesek).

A fent felsorolt jogszabályi követelményeknek a Kulcs-Üzlet program teljes mértékben megfelel/meg fog felelni, az automatikus adatszolgáltatás beállításához az alábbi lépések végrehajtására lesz szükség:

1.  Add meg céged adatait!

A legelső lépés, hogy a Beállítások/Fiók beállítások/Cégem adatai menüben add meg minden adatodat. Kötelező a Cégnév, Adószám és Cím. Itt pipád be ha igaz rá, hogy Pénzforgalmi elszámolás alá tartozol vagy KATA-s, netán Egyéni vállalkozó vagy.

2.  Ügyfélkapu regisztráció

A NAV Online Számla oldalára csak meglévő ügyfélkapuval tudsz regisztrálni. Ha még nincs ügyfélkapud (pl. induló vállalkozás esetén), akkor ITT tudsz regisztrálni.

Ha már van ügyfélkapu regisztrációd, akkor a következő adatokra lesz szükséged:

 • felhasználónév
 • jelszó
 • adószám


3Regisztráció a NAV Online Számla rendszerébe

Az Online Számla rendszer használatához a szervezet képviseletére jogosult magánszemélyként regisztrálnod kell a NAV Online számla rendszerébe. 

Regisztrálni a https://onlineszamla.nav.gov.hu/home honlapon tudsz, a REGISZTRÁCIÓ gombra kattintva. 

Ezután válaszd az ADATSZOLGÁLTATÁSRA KÖTELEZETT ADÓZÓI REGISZTRÁCIÓ gombot, majd jelentkezz be az ügyfélkapudba a felhasználóneved és jelszavad segítségével.

Az ÚJ FELHASZNÁLÓ HOZZÁADÁSA LÉTEZŐ REGISZTRÁCIÓHOZ: itt hozzá tudod adni azt a személyt a rendszerhez, akit megbízol adatszolgáltatással (könyvelő, kolléga, stb).

4. Adatok kitöltése

Az ügyfélkapus belépéshez add meg felhasználóneved és jelszavad.

A belépést követően add meg az adókártyádon szereplő 10 számjegyből álló számsort, ami az adóazonosító jeled. Ha beírtad kattints az Ellenőrzés gombra.

Ha sikeres volt az adóazonosító megadása meg kell adnod egy felhasználónevet.

A Felhasználónév ellenőrzés gombra kattintva ha szabad a felhasználónév, akkor meg kell adnod regisztrációd típust és ezután be kell írnod adószámodat (elegendő az első 8 számjegyet beírni), ezután kattints a Adózói adatok ellenőrzése gombra.

Az egyéni vállalkozó (magánszemély) regisztráció típusba tartoznak azok az áfaalany magánszemélyek is, akik nem egyéni vállalkozók, így például az őstermelők, ingatlan bérbeadók is. Minden nem magánszemély áfaalanynak (így például az alapítványoknak, önkormányzatoknak, egyházaknak is) a gazdálkodó szervezet regisztráció típust kell alkalmaznia.

Ha megfelelő adószámot adtál meg, a rendszer automatikusan kitölti a többi adatot, viszont kérjük ezeknek az adatoknak a helyességét biztonság kedvéért ellenőrizd. 

Egyéni vállalkozó (magánszemély) esetén kötelező megadni:

 • az adószám első 8 számjegyét, azaz a törzsszámot és
 • az adóazonosító jelet, ami 10 számjegyű.


Ezután adj meg egy jelszót, e-mail címet és egy telefonszámot. A jelszót jegyezd meg jól (vagy pedig a noteszedbe írd fel ? )!

Ezután az Adózói e-mail cím mezőbe ismét írd be az e-mail címed, majd válasz a Regisztráció gombot.

Ez a pár lépés az elsődleges felhasználó regisztrációját készítette el, amely segítségével már a kézi számlatömbbel készült számlákat be lehet küldeni. Viszont mivel nem egyesével kézzel szeretnéd rögzíteni a számlákat így van még egy kis teendőd.

5. Technikai felhasználó rögzítése

Mivel a Kulcs-Üzletben csak úgy tudsz számlát kiállítani ha megadod a technikai felhasználódat, így ennek a lépéseit is megmutatjuk.

A bejelentkezést az https://onlineszamla.nav.gov.hu/home oldalon a „Bejelentkezés” gombra kattintva teheti meg.

A „Bejelentkezés” gomb megnyomását követően a „Bejelentkezés” űrlap jelenik meg. 

A bejelentkezéshez megfelelő felhasználónév és jelszó páros megadása szükséges.


Sikeres bejelentkezést követően a „Bejelentkezés” gomb helyén a „Belépve” feliratú gomb látható, a felhasználónévvel kiegészítve. A „Belépve” gombra kattintva a felugró ablakban elérhetővé válik a „Kijelentkezés” funkciógomb.

Sikeres bejelentkezést követően a Cég-felhasználó kapcsolatok oldal jelenik meg a felhasználónál, ahol a „Megnyitás” funkciógombra vagy az adózó nevére kattintva választhat a fiókjához rendelt gazdálkodó szervezet(ek), illetve egyéni vállalkozó(k) közül. A „Szűrés” funkciógomb segítségével a lista szűkíthető az Adózó, Adószám vagy a Képviselet dátumainak megadásával. 


Ha egy aktív kapcsolata van a felhasználónak, a kiválasztás automatikusan megvalósul és az ügyfélkapus azonosítást követően egyből a Kezdőlapra navigál a rendszer.


A felhasználónak bejelentkezés után is lehetősége van kapcsolatot váltani, a belépett felhasználó menüben található Cég-felhasználó kapcsolatokat kiválasztva.

Számlázó programból teljesítendő adatszolgáltatás esetén adatszolgáltatás kizárólag gép-gép kapcsolat (interfész) útján történhet.

Az adatszolgáltatás megkezdésének feltétele a gép-gép interfész használatához szükséges adatok (azaz a technikai felhasználó) nyilvántartásba vétele.

A technikai felhasználó jogosultsága kizárólag az Online Számla (interfész) használatára, mint adatszolgáltatás teljesítésére terjed ki, egyéb jogosultságra nem.


Ha a rendszer nem léptetett tovább automatikusan, akkor a menüben kattints a Felhasználók menüpontra.

A technikai felhasználót az elsődleges felhasználó hozhatja létre a „Felhasználók” oldalon az „Új felhasználó” gombra kattintva, a „Technikai felhasználó” opciót kiválasztva. Itt történik meg a Technikai felhasználó oldal hozzáadása, amely véglegesítéséhez jelszó megadása kötelező. A technikai felhasználó nem személy.Technikai felhasználó hozzáadásának lépései:

 1. „Felhasználók” főmenüpont „Új felhasználó” funkciógombjára kattintva, a „Technikai felhasználó” funkciógomb kiválasztását követően a megjelenő felületen a szükséges az alábbi adatok kitöltése, továbbá lehetőség van megjegyzés hozzáadására:
 1. Jelszó
 2. Jelszó megerősítése
 3. Kapcsolattartás nyelve
 4. Technikai felhasználó jogosultságainak beállítása
 5. Számlák kezelése
 6. Számlák lekérdezése
 7. Saját számlák lekérdezése.

Az oldal alján pipáld be a SZÁMLÁK KEZELÉSE és SZÁMLÁK LEKÉRDEZÉSE boxokat, majd kattints a MENTÉS gombra.

A fenti pontok elvégzését követően a Mentés funkciógombra kattintva a technikai felhasználó adatainak mentése megtörténik a rendszerben, majd ezt követően megjelenik a „Részletek” felület.

 


6. Kulcsgenerálás


Technikai felhasználó kulcsgenerálása a „Részletek” felületen a „Kulcsgenerálás” funkciógombra kattintva érhető el. A Kulccsal tud egymással kommunikálni a Kulcs-Üzlet és az Online Számla Rendszer.


A rendszer így automatikusan legenerálja a Kulcs-Üzlet összekötéshez szükséges adatokat, a Felhasználónevet, az XML aláírókulcsot és az XML cserekulcsot is. Ezeket az adatokat kell majd a Kulcs-Üzlet felületére beírnod vagy bemásolnod.

A továbbiakban a Felhasználók menüpontban két felhasználót fogsz látni. Az összekötéshez szükséges XML kulcsot a Technikai felhasználó sor végén látható lefelé mutató nyílra kattintva a későbbiekben is bármikor eléred.

7. Kulcsok megadása a Kulcs-Üzletben

A technikai felhasználóhoz kapott adatokat kell megadnunk a Kulcs-Üzlet programban ahhoz, hogy a program és a NAV rendszere össze legyen kapcsolva. Az adatok megadására a NAV/ÁNYK modul/ Technikai felhasználó menüpont alatt van lehetőség:

Ide másoljuk be a NAV oldalán létrehozott technikai felhasználó adatait, majd a Mentés gomb megnyomásával meg is történik az összekapcsolás a Kulcs-Üzlet és a NAV Online Számla rendszere közt:

Ezután más teendőnk már nincs, az adatok sikeres elmentése után az összekapcsolás megtörtént, az adatszolgáltatás köteles bizonylatok felküldését a NAV-hoz a Kulcs-Üzlet automatikusan fogja teljesíteni.


Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot
CAPTCHA hitelesítés szükséges.

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani