Verziótájékoztató- 2022.09.01.

Módosítva ekkor Wed, 19 Oct 2022 ekkor: 01:16 PM

KATA és átalányadózást segítő új funkciók

1. Átalányadó kalkulátor


Kalkulátorunkkal gyorsan és egyszerűen kiszámíthatjuk, hogy a bevételünkből mekkora összeget kell befizetnie adókra és egyéb kötelezettségekre.

A kalkulátorban egyénileg jelölhető:

  • Jogviszony típusa

  • Minimum alapok

  • Év közben indított vállalkozás kezdő dátuma (amennyiben 2022. szeptember 1-jétől választja a vállalkozó az átalányadózó adózási módot)

  • Várható árbevétel/év

  • Költséghányad

  • IPA/%


A megadott adatok alapján a rendszer éves szinten és havi bontásban is kiszámolja a fizetendő adó és egyéb kötelezettségek összegét.

A kalkulátor a NAV/ÁNYK / Átalányadó kalkulátor menüből érhető el. 


Költséghányad

A 80%-os költséghányad akkor választható, ha a vállalkozó az adóévben kizárólag az alábbi listán szereplő és kiskereskedelmi tevékenységből szerez bevételt:

  • mezőgazdasági, erdőgazdálkodási (TESZOR 01, 02), bányászati (TESZOR 05-től 09-ig) és feldolgozóipari (TESZOR 10-től 32-ig) termék-előállítás, építőipari kivitelezés (TESZOR 41, 42)

  • mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatás (TESZOR 01.6), vadgazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatás (TESZOR 01.70.10), erdészeti szolgáltatás (TESZOR 02.40.10) és zöldterület-kezelés (TESZOR 81.30.10)
  • halászati szolgáltatás (TESZOR 03.00.71), halgazdálkodási szolgáltatás (TESZOR 03.00.72)
  • feldolgozóipari szolgáltatás (TESZOR 10-től 32-ig) a bérmunkában végzett szolgáltatás és az egyéb sokszorosítás (TESZOR 18.20) kivételével
  • építőipari szolgáltatás (TESZOR 43)
  • ipari gép, berendezés, eszköz javítása (TESZOR 33.1), gépjárműjavítás (TESZOR 45.20), személyi, háztartási cikk javítása (TESZOR 95.2), épületgépészeti berendezések javítása (TESZOR 43.21, 43.22, 43.29)
  • a taxis személyszállítás (TESZOR 49.32.11) személygépjármű kölcsönzése vezetővel (TESZOR 49.32.12), egyéb máshová nem sorolt szárazföldi személyszállítás (TESZOR 49.39.39), közúti áruszállítás (TESZOR 49.41.1)
  • számítógép, kommunikációs eszköz javítása (TESZOR 95.1)
  • fényképészet (TESZOR 74.20)
  • textil, szőrme mosása, tisztítása (TESZOR 96.01), fodrászat, szépségápolás (TESZOR 96.02), hobbiállat-gondozás (TESZOR 96.09.11)
  • a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján folytatott vendéglátó tevékenység (TESZOR 56)
90%-os költséghányad akkor választható, ha a vállalkozó az adóév egészében kizárólag a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján kiskereskedelmi tevékenységből szerez bevételt.

 


2. Új KATA keret

2022. szeptember 1-től az éves KATA keret összege változik, amelyet a Kulcs-Üzlet is lekövet a 2022. szeptember 1-ei verziókiadással. 

Az eddigi aktív hónapok száma * 1 millió Ft keret az alábbiak szerint változik:


A 2022. szeptember 1-jétől “új” katás adózást választó vállalkozónak a kata keret számítása  = aktív hónapok száma * 1,5 millió Ft.

Amennyiben a kata keret átlépésre kerül, akkor továbbra is 40%-os különadó fizetési kötelezettség terheli a kisadózót a keret feletti bevételre vonatkozóan, amelyet a program az "Extra adó mértéke a keret meghaladása esetén" mezőben számol ki helyettünk.



3. Jogszabálynak megfelelő számlakiállítás figyelése 

Amennyiben A Cégem adatainál a KATA/ Kisadózó mező be van pipálva, úgy a rendszer figyeli fogja, hogy a megváltozott jogszabályoknak megfelelően állítson ki számlát. 

Ennek segítségével új számla kiállításakor, ha partnernek egy nem magánszemélyt választunk ki, akkor felugró ablakkal figyelmeztet a program, hogy a 2022. évi törvény szerint megszűnik az adóalanyiság, ha ART. szerinti kifizetőtől, külföldi jogi személytől/egyéb szervezettől szerzünk bevételt.

Így tehát a program automatikusan figyeli helyettünk, hogy a vállalkozási formának megfelelően állítunk-e ki számlát.



4. Bevételi nyilvántartás export 

A KATA esetén elegendő bevételi nyilvántartás vezetni vagy azon bizonylatokat megőrizni, amelyek bevételeinket tartalmazzák. Az átalányadózó egyéni vállalkozó is köteles bevételi nyilvántartást vezetni.


Az adatok, amelyek kötelezően a bevételi nyilvántartásban szerepelnie kell:

  • a bevétel sorszáma

  • a bevétel alapjául szolgáló bizonylat, számla, nyugta sorszáma

  • a bevétel összege

  • a bevétel megszerzésének időpontja.

Ezenkívül hasznos, ha szerepel benne a vevő neve, illetve külön-külön a kelt és a bizonylat dátuma is.
Abban az esetben, ha a kisadózó áfa körös, akkor a nettó, bruttó és áfa értéket is meg kell jeleníteni.


A Kulcs-Üzletből 2022.09.01-étől elérhető a Számlák menüből a Bevételi nyilvántartás gombra kattintva az export fájl, amely a számla szűrési feltételeinek megfelelően letölt egy xlsx fájlt.


Az xlsx fájl az alábbi oszlopokat tartalmazza:

  • Bevétel sorszáma

  • Számlaszám

  • Partner neve

  • Adószám

  • Irányítószám

  • Település

  • Cím

  • Kiállítás dátuma

  • Fizetési határidő

  • Teljesítés dátuma

  • Fizetési mód

  • Nettó végösszeg

  • ÁFA tartalom

  • Bruttó összeg

  • Kiegyenlítés dátuma

  • Fizetett összeg

  • Valuta

  • Árfolyam


Figyelem! A rendszer akkor fog pontos listát letölteni a bevételekről, ha a számlák kiegyenlítéseit pontosan vezetjük. Amennyiben nem megfelelő összeg vagy téves kiegyenlítési dátum kerül megadásra, úgy a Bevételi nyilvántartás is hibás adatokat exportálhat le. 


Szerviz és munkalap modul- Nyomtatás

Mostantól a Munkalapok listából adott munkalap nyomtatására is lehetőségünk nyílik

A munkalap bal szélén található menüre kattintva megnyílik az alábbi oldalról beúszó menü, amelyben a Nyomtatás parancsot szükséges választani a funkció eléréséhez.


A Nyomtatás parancsra kattintva a munkalap egy új lapon megnyílik, ahol már automatikusan felajánlja a rendszer a nyomtatási beállításokat is, így ha az eszközünk kapcsolatban áll egy nyomtatóval, már automatikusan indíthatjuk a nyomtatást. Amennyiben ezt a lapot megnyitottuk, úgy a munkalap "Nyomtatva" státusz kap.


A nyomtatva státuszt az alábbi ikon jelöli a munkalapok listában:


Szerviz és munkalap modul- Online aláírás

Mostantól a Munkalapok listában aláírás rögzítésére is lehetőségünk nyílik.

A munkalap bal szélén található menüre kattintva megnyílik az alábbi oldalról beúszó menü, amelyben az Aláírás parancsot szükséges választani a funkció eléréséhez. 


Az aláírás parancsra kattintva megnyílik egy új ablak, ahol lehetőségünk van választani, hogy ki szeretné aláírni a munkalapot, a munkalap kiállítója vagy a megrendelő.


Amennyiben mi, mint a szervizben dolgozók, akik a munkalapot állítottuk ki, úgy a Kiállítói aláírást választjuk.

Ekkor az egér nyomva tartásával létrehozzuk a szignót, amely ha nem megfelelő lehetőségünk van a Törlés gombbal törölni és újrakezdeni. Amennyiben megfelel az aláírás, úgy a Mentés gombbal tudjuk rögzíteni. 

Ha a munkalapot kiállító részéről megtörtént az aláírás, akkor ez a gomb inaktívvá válik, új kiállítói aláírás nem rögzíthető. 

Ezek után ha a munkalapra rögzített minden információt elfogad a megrendelőnk, akkor tőle is kérhetünk egy szignót, amellyel jelezheti felénk, hogy elfogadja a munkalap tartalmát. 


Fontos, hogy ha a megrendelő aláírja a munkalapot, akkor az a munkalap a továbbiakban nem módosítható, tehát sem új tételt, időráfordítást és külső munkavégzést sem lehetséges rá rögzíteni.


Amennyiben a megrendelő részéről is megtörtént az aláírás, úgy a munkalap aláírt státusz kap és mostantól nem lehetséges módosítani. A rontás, számlázás, előnézet, nyomtatás és minden egyéb parancs, ami a számla adattartalmát nem módosítja továbbra is elérhető és használható.

A rögzített aláírások a munkalap alján rögzítésre kerülnek.

A megrendelő által aláírva státuszt az alábbi ikon jelöli a munkalapok listában:

FONTOS!

Tájékoztatjuk, hogy a Kulcs-Üzlet szerviz és munkalap modulban használható digitális aláírás nem minősül minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírásnak, így az elkészült és aláírt munkalap nem teljes bizonyító erejű magánokirat.


Előfizetési felület megújulása

2022.09.01-től megújult előfizetés felületünk, amellyel célunk, hogy könnyebben igazodjanak el felhasználóink az előfizetés folyamatában.


A modulok ezen a felületen különböző ikonokkal kerültek jelölésre, amely jelzi státuszukat:

Ikon

Jelentése

Érvényes előfizetéssel rendelkezik a modulra.

A modult jelenleg ingyenes időszakban használja.

A modul lemondásra került, tárgyhónap utolsó napjáig használható.

A modul megújítása sikertelen, ebben az esetben még 1 hónapig használható. Következő hónapban ismét megpróbálja a rendszer levonni a havidíjat.

A modulra nem rendelkezik érvényes előfizetéssel.


Új előfizetés:

Abban az esetben ha regisztráltunk a Kulcs-Üzletre 30 napig ingyenesen kipróbálhatjuk mindenféle kötöttség nélkül. Ha az ingyenes időszak lejárta után szeretnénk fizetni, akkor az alábbi felület fog minket fogadni.

Itt ki kell választanunk mely modulra szeretnénk előfizetni és az Előfizetés gombbal hozzáadhatjuk őket az Előfizetés összesítőhöz.


Az előfizetés összesítőben át tudjuk tekinteni kosarunk tartalmát, azaz, hogy az előfizetésünk milyen modulokat tartalmaz. 

Fontos! Amennyiben még nem volt előfizető úgy az első előfizetés alkalmával az első hónapban ha nem 1-jén fizetünk elő, akkor tört havi díjat fog levonni a rendszer, amivel tárgyhónap utolsó napjáig van lehetőségünk használni a programot. 

Az előfizetés minden esetben az adott naptári hónapra szól, az előfizetés napjától az adott naptári hónap utolsó napjáig. Az előfizetés automatikusan meghosszabbodik a következő naptári hónapra, abban az esetben ha nem kerül lemondásra a program hónap végéig.


Ha rendben találjuk az előfizetésünket, akkor az Előfizetés véglegesítése gombbal lehetőségünk van átlépni a Számlázási adatok megadása menüre. 



A számlázási adatok megadása lapon kötelező megadnunk cégünk nevét, irányítószámát, települését, címét, adószámunkat, e-mail címünket, telefonszámunkat és a kapcsolattartó nevét.

Fontos, hogy ezen adatok pontosan kerüljenek kitöltésre, ugyanis az előfizetésről szóló számlát a rendszer ezekre az adatokra állítja ki.

Amennyiben ezzel készen vagyunk a Tovább a fizetésre gombra kattintva automatikusan átirányít minket a rendszer a CIB Bank Zrt. felületére.

A Honlap részére a CIB Bank Zrt. biztosítja a kártyaelfogadás lehetőségét, biztonságos, SSL protokollt használó kártyaelfogadó rendszere által. Az Előfizetés megerősítését követően a Honlap az Ügyfelet átirányítja a CIB Bank Zrt. fizetőoldalára, így a fizetés közvetlenül a CIB Bank Zrt. által üzemeltetett, a nemzetközi kártyatársaságok szabályai és biztonsági előírásai szerint működő oldalon történik. 


Havidíj megfizetésre kizárólag bankkártyával van lehetőség.


Kártyaszámunk, a bankkártya lejárati dátuma és CVC2/CVV2 kód megadása után a Fizetés gombbal van lehetőségünk végrehajtani az előfizetést. 


A fizetést követően visszairányításra kerülünk a Kulcs-Üzlet oldalára, ahol a tranzakció eredményéről kapunk visszaigazolást.





Meglevő modul mellé új modulra előfizetés

Abban az esetben ha már rendelkezünk előfizetéssel, de szeretnénk bővíteni a programunkat újabb modulokkal, úgy azt bármikor hónap közben is megtehetjük.

Az előfizetéshez hozzáadni kívánt modulnál az Előfizetés parancsot kiválasztva hozzáadhatjuk az Előfizetés összesítőhöz az adott modult.


Ha az előfizetés összesítőben helyesnek látjuk az adatokat, illetve a fizetendő összeget is helyesnek látjuk, úgy az Előfizetés véglegesítés gombra kattintva tudunk tovább lépni a számlázási adatok megadása fülre.


A számlázási adatok megadása lapon kötelező megadnunk cégünk nevét, irányítószámát, települését, címét, adószámunkat, e-mail címünket, telefonszámunkat és a kapcsolattartó nevét.


Fontos, hogy ezen adatok pontosan kerüljenek kitöltésre, ugyanis az előfizetésről szóló számlát a rendszer ezekre az adatokra állítja ki.


Amennyiben ezzel készen vagyunk a Tovább a fizetésre gombra kattintva automatikusan átirányít minket a rendszer a CIB Bank Zrt. felületére.


Sikertelen megújítás után előfizetés:

Előfordul, hogy valamilyen okból a rendszer nem tudja levonni a havidíjat.

Leggyakoribb okok: 

  • A bankkártya lejárt.

  • Nincs fedezet a tranzakció végrehajtásához.

  • A tranzakció összege meghaladja a kártya vásárlási limitét.

  • A kártyahasználat tiltott.

Ebben az esetben a rendszer belépés után egyből felhívja a figyelmet rá, hogy minden hónap elseje és ötödike között próbálkozik a levonással.

Ha 5-e után is sikertelen az előfizetés, akkor még lehetőségünk van további 1 hónapig használni a szoftver, úgynevezett türelmi időszakban. 

Ekkor viszont a következő hónapban két havi díjat fog a rendszer levonni, ha ekkor sem sikerül a havidíj levonása, akkor a programba csak előfizetés után lesz lehetősége belépni.



Ha mégis úgy dönt a türelmi időszak alatt, hogy előfizetne, mert tudja, hogy olyan probléma van a megadott kártyával (lejárt, letiltott), amiről következő hónapban sem fogjuk tudni levonni a havidíjat, akkor az előfizetés oldalon szükséges kiválasztania a modulokat az Előfizetés gombbal amikre elő szeretne fizetni. 

Ha az előfizetés összesítőben helyesnek látjuk az adatokat, illetve a fizetendő összeget is helyesnek látjuk, úgy az Előfizetés véglegesítés gombra kattintva tudunk tovább lépni a számlázási adatok megadása fülre.


A számlázási adatok megadása lapon kötelező megadnunk cégünk nevét, irányítószámát, települését, címét, adószámunkat, e-mail címünket, telefonszámunkat és a kapcsolattartó nevét.


Fontos, hogy ezen adatok pontosan kerüljenek kitöltésre, ugyanis az előfizetésről szóló számlát a rendszer ezekre az adatokra állítja ki.


Amennyiben ezzel készen vagyunk a Tovább a fizetésre gombra kattintva automatikusan átirányít minket a rendszer a CIB Bank Zrt. felületére.

Kártyaszámunk, a bankkártya lejárati dátuma és CVC2/CVV2 kód megadása után a Fizetés gombbal van lehetőségünk végrehajtani az előfizetést. 


A fizetést követően visszairányításra kerülünk a Kulcs-Üzlet oldalára, ahol a tranzakció eredményéről kapunk visszaigazolást.


Az itt megadott kártya kerül elmentésre, tehát ha új bankkártyáról van szó, akkor a továbbiakban erről kerül levonásra a havidíj.


Lemondás:

Amennyiben előfizetéssel rendelkezünk és le szeretnénk azt mondani, úgy az adott modulnál a Lemondás gombot szükséges kiválasztanunk, ebben az esetben az Előfizetés összesítőből eltávolításra kerül a modul.


Ha helyesnek látjuk az előfizetés összesítőben látható információt, úgy az Előfizetés véglegesítése gombra kattintva tudjuk lefrissíteni előfizetésünk státuszát, azaz jelen esetben lemondani a program használatát. 


Sikeres lemondás esetén a jobb alsó sarokban az alábbi visszaigazolást fogjuk látni:


A lemondott modul mivel hónap elején a teljes havidíj kifizetésre kerül tárgyhónap utolsó napjáig áll módunkban használni. Következő hónapban már újra szükséges lesz előfizetni, ha hozzá szeretnénk férni rögzített adatainkhoz vagy új adatokat kívánunk rögzíteni.


Lemondott előfizetés újraaktiválása

Előfordul, hogy lemondás után még abban a hónapban szeretnénk visszaaktiválni a fiókot, amikor lemondtuk.

Ebben az esetben mivel erre a hónapra már ki van fizetve a modul nem jár tranzakcióval a visszaaktiválás.

Így annyi a teendőnk, hogy a kiválasztott modul esetén kiválasztjuk az aktiválás parancsot.


Az aktiválás gombbal bekerül az előfizetés összesítőbe a modul, ahol látszik, hogy most nem szükséges fizetnünk, viszont következő hónapban már le fog vonni a rendszer összeget az előfizetés megújítása érdekében.

Ha helyesnek látjuk az előfizetés összesítőben látható információt, úgy az Előfizetés véglegesítése gombra kattintva tudjuk lefrissíteni előfizetésünk státuszát, azaz jelen esetben lemondani a program használatát. 


Sikeres lemondás esetén a jobb alsó sarokban az alábbi visszaigazolást fogjuk látni:


Szerviz és munkalap modul- Bisnode integráció

Amennyiben új munkalap kiállítása közben kívánunk olyan partnert rögzíteni a munkalapra, aki még nem szerepel partnertörzsünkben, úgy ezt is megtehetjük, mostantól annyi könnyítéssel, hogy az első három karaktert beírva automatikusan a rendszer elkezd név alapján keresni a Bisnode adatbázisában és felajánlja számunkra az egyezőségeket. 

Amikor kiválasztunk egy partnert így a listából neki minden a Bisnodenál rendelkezésre álló adatát automatikusan betölti a partner adatlapra, így sokkal kisebb az esélye, hogy elírjuk a partner bármely adatát.




Szerviz és munkalap modul- Munkalap export fájl adattartalmának bővítése

A munkalapok listából letölthető Munkalap export fájl 5 db új oszloppal bővült:

  • Számlázás dátuma

  • Rontás dátuma

  • Kiállítói aláírás dátuma

  • Megrendelői aláírás dátum

  • Nyomtatás dátuma

Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani