Helyesbítőszámla a Kulcs-Üzletben

Módosítva ekkor Wed, 04 Oct 2023 ekkor: 08:44 AM

2023.10.16-tól a Kulcs-Üzlet egy új bizonylattípussal bővült ki, a Helyesbítőszámlával.


Ennek használata akkor alkalmazható, ha nem szeretnénk az eredeti bizonylatot teljes egészében sztornózni, és egy újat kiállítani, hanem a meglévő bizonylaton szeretnénk csak változást eszközölni. Ezek a változások lehetnek:

  • Tétel mennyiség növelése
  • Tétel mennyiség csökkentése
  • Új tétel hozzáadása
  • Meglévő tétel törlése
  • Megjegyzés módosítása


Fontos, hogy egy helyesbítő számla kiállításával korrigálhatja az eredeti számlán elkövetett hibát vagy pótolhatja a lemaradt információkat. 

Ilyenkor kettő számla keletkezik: hibás számla, helyesbítő számla. A két számla együtt lesz érvényes, mindkettőt oda kell adni a vevőnek! 


Elérése


Listanézetben


Megkeressük a számlát, amit helyesbíteni szeretnénk, és a jobb oldalon lévő 3 pontra kattintva kiválasztjuk a Helyesbítés lehetőséget.


Csempenézetben


Amikor a számlára rávisszük az egeret, akkor a megjelenő menüben a "ceruza"  gombot megnyomva érhető el a Helyesbítése.




Működése


A példánkban olyan bizonylatot fogunk helyesbíteni, ahol az eredeti bizonylaton 1 darab Memóriakártya és 1 darab Szilva került kiszámlázásra.


Helyesbítőszámla készítésekor az eredeti bizonylat összes termékét felviszi a rendszer új sorban negatív előjeles mennyiséggel, valamint alá új sorban megjelenik pozitív előjellel is.


Amennyiben a helyesbítéskor az eredeti termékek mennyiségén szeretnénk változtatni, akkor a pirossal bekeretezett dobozban tudjuk azt megtenni.


Ha szeretnénk új termékeket hozzáadni, akkor azt a rendes számla kiállításakor megszokott módon tudjuk megtenni, a bal oldali termékválasztó hasábban. Abban az esetben, ha egy terméket el szeretnénk távolítani a számlánkról, akkor pedig 0-ás értéket kell beírni a mennyiséghez.



Kedvezmények


Amennyiben az eredeti számlán volt végösszeg kedvezmény, akkor azt a helyesbítőszámla is örökölni fogja, és ha új terméket adunk hozzá a számlához, akkor arra is vonatkozni fog.

Ugyanúgy, ha partnerkedvezmény volt alkalmazva az eredeti számlán, akkor a helyesbítőn is élni fog a kedvezmény.

Új tételkedvezményt viszont nem tudunk érvényesíteni a helyesbítőszámlán, ha erre lenne szükségünk, akkor sztornózni kell az eredetit és egy újat kell kiállítani.


Korlátozások


Egy számlához egy darab helyesbítőszámla tartozhat.

Amennyiben egy helyesbítőszámlán szeretnénk korrekciót végezni, úgy sztornózni kell a helyesbítőt, és egy újat kell kiállítani az eredeti számlához.

Olyan számla nem sztornózható, amihez tartozik helyesbítőszámla. Ha szükséges sztornózni ilyen számlát, akkor először a helyesbítőjét kell sztornózni, és csak utána lehet az eredetit.






Hasznosnak találta a cikket?

Nagyszerű!

Köszönjük visszajelzését

Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni

Köszönjük visszajelzését

Tudassa velünk hogyan javíthatnák ezen a cikken!

Válasszon ki legalább egy okot

Visszajelzés elküldve

Köszönjük közreműködését és megpróbljuk a cikket kijavítani